+90 216 545 45 55

Curcumin Nedir? Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
  1. Home
  2. Koşuyolu Rezonans
  3. Curcumin Nedir? Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Curcumin Nedir? Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Curcumin Nedir? Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara Faydalıdır?

Birçok onkoloğun kanser tedavisinde kemoterapinin zararlı etkilerinden vücudu korumak için kullandığı Zerdeçal nasıl kullanılmalı? Baharat olarak da kullanılan Zerdeçal’ın şifalı özelliklerinden faydalanmak için nasıl kullanmak gerekir? Toz halinde kullanmak yeterli midir?

Son zamanlarda şifalı bitkiler arasında sıklıkla ismini duyduğumuz Zerdeçal’ın ana etken maddesi KURKUMİN’dir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı bir baharattır. Ancak asıl şifa veren kısmı, içinde az miktarda bulunan ve  kurkumin ismi verilen maddedir.

Yapılan çalışmaların çoğu kurkumin’in terapotik etkisini görebilmek için sadece zerdeçal tüketmenin yeterli olmadığını göstermektedir. Zira kurkumin içeriği % 3 civarındadır. Kurkumin’in hem emilimini kolaylaştırmak, hem de kanda yeterli(tedavi edici) konsantrasyon seviyesine ulaşabilmek için kurkumin ekstratları kullanılmalıdır. Çünkü ekstrenin içeriğinde kullanılan curcumin dozajlarına sadece zerdeçal baharatı kullanarak ulaşmak çok zordur. Bu nedenle etkilerinin hepsini görebilmek için yüksek miktarda kurkumin içeren bir takviye almak gerekir. Bunun sebebi, hem zerdeçalın kurkumin içeriğinin az olmasının hem de kurkumin’in bağırsaklardan emiliminin az olmasıdır.

Toz olarak tüketildiğinde biyoyararlılığı yaklaşık %15 iken, ekstresinin biyoyararlılığı yaklaşık %90’dır. Biyoyararlılığının yükselebilmesi için piperin ile beraber tüketilmesi daha etkili sonuçlar verebilmektedir. Bu yüzden karabiber ile tüketildiğinde daha iyi emilim sağlar. Kurkumin yağda çözünür, bu yüzden yağlı bir yemekle almak emilimini arttırabilir.

Zerdeçal

Zerdeçalın vücuda pek çok faydası vardır:

  • Çok kuvvetli bir antioksidandır.
  • Kanserli hücrelerin çoğalmasını ve metastaz olmasını engeller.
  • Eklem romatizması ve ağrılarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  •  Kolesterolü(LDL-VLDL) düşürür.
  • Kalp-damar rahatsızlıklarına iyi gelir.

Aynı zamanda Osteoartrit, Diyabet, Alzheimer, Ülseratif Kolit, mide yanması, karın ağrısı, Crohn’s rahatsızlığı, ishal, bağırsak gazı, huzursuz bağırsak sendromu, enfeksiyon, sarılık, karaciğer problemleri, şişkinlik, kanama, baş ağrısı, ateş, akciğer enfeksiyonları, bronşit, fibromiyalji gibi çeşitli hastalıkların tedavilerine destek amaçlı kullanılmaktadır.

Antioksidan özelliğinden dolayı özellikle kanserle mücadelede “KURKUMİN” çok sık kullanılmaktadır. Yapılan birçok çalışmada; lösemi, lenfoma, akciğer, prostat, karaciğer, pankreas, kolon ve mide kanserlerini önlemede ve tedavisinde önemli rol oynadığı ortaya konulmuştur.

Kurkumin, aynı zamanda kanser ilacı olarak (antineoplastik) kullanılan ancak yan etki olarak sıklıkla sağlıklı dokularda da hasara yol açan Cisplatin’in terapik etkisini olumsuz etkilemeden, sağlıklı dokulardaki organ hasarını engellediğinden dolayı onkologlar tarafından kullanılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Karaciğer detoksu olarak Curcumin, çok eski dönemlerden beri özellikle hastalıkların doğal tedavilerinde kullanılır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, yağ yakımını kolaylaştırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı kanıtlanmıştır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmasının yanı sıra iltihap önleyici özelliği sayesinde yanık, yara ve kesiklerin tedavisinde yaraları arasında yer alır. Diğer taraftan deri hastalıklarında da önemli katkılar sağlar.

Doğal bir kan sulandırıcı olan Curcumin, belirtilen miktarda tüketildiğinde bir yan etkiye neden olmaz. Ancak çok fazla kullanma sonucu kanama riskine, mide-bağırsak problemlerine ve safra kesesi kasılmalarına yol açar. Bunun dışında yine fazla kullanma durumlarında kan basıncının çok fazla düşmesine, böbrek- safra taşı riskine, ishal, bulantı, erkeklerde kısırlık ve demir eksikliğine de neden olabilmektedir.

Pek çok fayda sağlayan Curcumin sindirim sisteminin hızlandırmasının yanı sıra çok güçlü bir gaz giderici olarak bilinir. Obezite karşıtı olan bu baharat, özellikle zayıflamak isteyenler tarafından kullanılır. Metabolizmada hızlandırıcı etkileri olan Curcumin, yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca bu takviye ile diyet yaparken aynı zamanda düzenli spor yapılmalıdır. Böylelikle daha fazla zayıflama etkisi yaratır.

Doğal bir ‌‌antienflamatuvar olan Curcumin, yoğun bir baharat türüdür ve yağda çözünür bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla yağ içeren yemeklerle birlikte tüketildiğinde emilim seviyelerini arttırabilir. Bu nedenle yağsız gıdalarla tüketilmesi faydalı olmamaktadır. Günde 1 kez kullanılması önerilen Curcumin’in, akşam yemeğinden yarım saat önce tüketilmesi önerilmektedir.

Zerdeçalın içerisinde bulunan Curcumin; iltihaplanmalara, ağrılara, prostata, kalbe, hafıza problemlerine, nezle, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Bunun dışında kolon kanseri, çocukların gelişimi, hücrelerin yenilenmesi, psikolojik rahatsızlıklara olumlu yönde etki eder. Kasların güçlenmesini sağlayan Curcumin aynı zamanda yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca kilo vermeyi kolaylaştır, migren ağrılarını hafifletir ve uyku düzenini sağlar.

Uzman Diyetisyen Şevval Şahin Baybaş
Uzman Diyetisyen Şevval Şahin Baybaş

Mart 2019 tarihinde çalışmaya başladığı Koşuyolu Rezonans Sağlık ve Eğitim Hizmetleri’nde, biofeedback terapileri ile obezite ve gıda bağımlılığı üzerinde çalışmıştır.

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması