+90 216 545 45 55

COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi
  1. Ana Sayfa
  2. Koşuyolu Rezonans
  3. COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi
COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi

COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi

Vitamin D’nin Önemi

İspanya’da Covid-19 ve vitamin D ilişkisi üzerine yapılan bir çalışma çok ses getirdi. Covid-19 ve Vitamin D ilişkisini gösteren ilk kontrollü çalışma olarak literatüre girdi. Çalışma, İspanya Reina Sofia Üniversitesindeki bilim adamlarının Covid-19 hastalarında denedikleri Vitamin D’nin desteğinin, hastalığın tedavisinde ve seyrinde ne kadar önemli olduğu gözler önüne sermiş.
Çalışmaya göre D vitamini desteği, Covid(+) hastalarda Yoğun Bakım (YB) ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırdığı belirlenmiş.

Çalışmanın Detayları:

Çalışma, Covid-19 pnomonisine yakalanan 76 hasta üzerinde yapılmış. Hastalarda standart olarak kullanılan hidroksiklorokin, azitromisin ve geniş spektrumlu antibiyotiğin yanı sıra vitamin D de tedaviye eklenmiş. Çalışmaya alınan hastaların yoğun bakım ihtiyacı olup olmadığına, Yoğun Bakım Uzmanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve İç Hastalıkları Uzmanı gibi alanında uzman olan doktorlardan oluşan multidisipliner bir kurul karar vermiş. Hangi hastalara D vitamini verileceğine ise randomize(rastgele) bir şekilde karar verilmiş. 50 hastaya standart tedavinin yanı sıra D vitamini verilirken, kontrol grubunda bulunan 26 hastaya sadece klasik tedavi verilmiş.

Çalışmada 25 (OH) D olarak da bilinen oral kalsifediol preparatı kullanılmış. Bu form, karaciğerlerimizin yaptığı bir D vitamini metaboliti olup, D vitamini desteği olarak kullandığımız ve aynı zamanda kanımızda da D vitamini olarak ölçebildiğimiz formudur.
Hastalara, hastaneye kabulün

  1. gününde 532 mcg (106.400 IU )25 (OH) D yumuşak kapsül ardından
  2. ve 7. günlerde 266 mcg (53.200 IU)

Daha sonra ise taburculuk, yoğun bakım ünitesine kabul veya ölüme kadar ise haftada bir 266 mcg (53.200 IU) verilmiş.
Bu dozlar günlük olarak verilmiş olsa, ilk hafta için 30.400IU’lük yükleme dozu sonrası günde 7.600 IU’luk bir idame doza tekabül etmektedir.

COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi

Çalışmada hastaların D vitamini düzeyi ölçülmemiş. Ancak çalışmayı yapan bilim adamları İspanya’nın bu bölgesinde çalışmanın yapıldığı yıl boyunca ortalama D vitamini seviyelerinin 16 ng/mL civarında olduğunu tespit etmiş. Hastalara ilk doz olarak verilen 100.000 IU D vitamininin, 25 (OH) D değerini 20-30 ng/ mL aralığında yükselttiği düşünerek doz ayarlaması yapılmış. İlk hafta bolus dozunun, hastaların D vitamini seviyesini hafta sonuna kadar 30-40 ng / mL aralığına getirmesi ve iyileşmenin çoğunun yaklaşık 40 ng / mL üzerinde gerçekleştiği düşünülmüş.

Sonuçların etkileyici olmasının ana sebebi kontrol grubunda bulunan ve D vitamini verilmeyen 26 kişiden 13’nün (%50) yoğun bakıma ihtiyaç duymasına karşın, D vitamini verilen gruptakilerden yalnızca 1’inin (%2) yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyduğunun tespit edilmesidir.

D vitamini verilen hastalarının tamamının komplikasyonsuz olarak taburcu edildiği, kontrol grubunun (yani D vitamini verilmeyen grup) yarısının yoğun bakıma ihtiyaç duymadan taburcu edildiği, kontrol grubunda yer alan diğer 11 kişinin yoğun bakımdan taburcu edilirken, 2 kişinin öldüğü belirtilmiş ve D vitamininin göreceli olarak yoğun bakım ihtiyacını 25 kat azalttığı, yani başka bir deyişle, riskin % 96’sının ortadan kaldırdığı ifade edilmiş.

Çalışma grubunda incelen kişi sayısının yeterli sayıda olmaması, diğer etkenlerin eşit dağıtılmaması kontrol grubundaki hastaların tansiyon ve şeker değerlerinin yüksek olması çalışmanın kısıtlılıkları arasında yer almaktadır.

COVİD 19’da Vitamin D’nin Önemi

Daha geniş katılımlı bir çalışmada hastalara yoğun bakım ihtiyacı doğmadan verilecek D vitaminin, ölümleri ciddi manada azaltabileceği de çalışmayı yapan bilim adamlarının yorumları arasında yer almış.

Çalışmayla birlikte elde edilen sonuçlar D vitaminin bağışıklık üzerindeki etkisini ispatlar nitelikte olmuş. Bu çalışmanın ışığında sağlıklı bir bağışıklık sistemi için D vitamini seviyelerimizi 40ng/ml üzerinde tutmamızın çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Günlük D vitamini ihtiyacımız kilogram başına 100IU olduğunu düşünecek olursak, ortalama 75kg olan bir erişkinin yükleme dozu sonrası günlük 7.500IU D vitamini kullanması gerektiğini belirtebiliriz.

Bu yazı D vitamini ile alakalı yapılmış bir bilimsel yayının derlemesi olup, D vitamini tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Çalışmanın tamamına https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764 linkinden ulaşabilirsiniz.

Dr. Mürsel Yavuz

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55