koşuyolu rezonans

+90 216 545 45 55

Glisemik İndeks Nedir?
  1. Home
  2. Koşuyolu Rezonans
  3. Glisemik İndeks Nedir?
Glisemik İndeks Nedir?

Glisemik İndeks Nedir?

Kan şekerinin normal değerinin üzerine çıkmasına hiperglisemi denir. Hiperglisemi başta halsizlik, ağız kuruluğu, çok idrara çıkma, nefeste aseton kokusu ve karın ağrısına neden olurken ileri dönemde göz, sinir ve böbrek hasarına neden olabilir. Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren değerdir. Yüksek kan şekerini dengeleyebilmek için pankreasımızdan insülin isimli hormon sentezlenir. Eğer diyabet veya insülin direncimiz söz konusuysa beslenmemizi, kan şekerini dengede tutabilmek adına indeksi düşük gıdalarla yapmalıyız. İndeks değeri 0-100 arasında olmaktadır.

En yüksek değer (100) beyaz ekmek ve beyaz şekerdir. Yani biz öğünlerimizde bu gıdaları tüketirsek kan şekerimiz hızlıca yükselir ve kan şekeri değerimizi aşağı çekebilmek için kanımızdaki insülin miktarı artar. Bundan dolayı insülin direncimiz varsa veya şeker hastasıysak öğünlerimizde glisemik indeksi düşük olan gıdalar tüketmemiz büyük önem taşıyacaktır.

Glisemik İndeks

 

Peki hangi gıdaların glisemik indeksi düşüktür?

• Lif (posa) içeriği yüksek gıdaların indeksi daha düşüktür.
• Olgun meyvelerin olmamışlara göre daha yüksektir.
• Çiğ gıdaların pişmiş gıdalara göre indeksi daha düşüktür.

Düşük olan gıdalara örnek;

Yulaf, sebzeler, yumurta, yağlar, et, tavuk, balık, hindi, fındık, ceviz, badem, kurubaklagiller

Orta olan gıdalara örnek;

Basmati pirinç, tahıllı ekmek, kuru meyveler

Yüksek olan gıdalara örnek;

Beyaz ekmek, tatlılar, pirinç, patates, mısır. Dolayısıyla bizim beslenme programımızda yukarıda bahsi geçen yüksek glisemik indeksi gıdalar yasaklı listesinde yer almaktadır. Biz rezonans terapileri ile bu gıdaların ters frekansını vücudunuza vererek, bu gıdalara karşı iştahınızı kontrol altına alıyor, böylece bu gıdaları terk etmenize yardımcı oluyoruz.

Glisemik İndeks

Yüksek glisemik indeksli beslenme ne yapar?

-Kan şekerini yükseltir (hiperglisemi)
-İnsülin artar ve bu yağlanmayı arttırır.
-İndeksi yüksek gıdaların sindirimi çok daha kısa sürdüğü için daha kısa sürede acıkmaya neden olur.

İndeksi yüksek gıdalarla beslenmemiz kan şekerimizi hızlıca yükseltir, bunu dengelemek adına hızlıca insülin salınımımızda artar. Bu durum kan şekerimizin tekrar hızlıca düşmesine yol açarak ‘’hipoglisemi’’ dediğimiz tabloyu doğurur. Kan şekerimizin böyle yükselip, alçalması bir kısır döngü haline dönüşerek, başta insülin direnci ve insülin depolarımızın da tükenmesi ile birlikte diyabete yol açmaktadır. Bu kısır döngüden kurtulabilmek, ilaçsız bir şekilde insülin direncini yenebilmek için beslenmemizde glisemik indeksi düşük gıdalar tercih etmeliyiz.

Dr. Mürsel Yavuz

 

Glisemik indeks ve kilo kontrolü arasında doğrudan bir ilişki vardır. Glisemik indeks yediğimiz yiyeceklerdeki karbonhidratların, kan şekeri seviyesini ne kadar etkilediğini ölçen bir ölçüttür. Düşük glisemik indekse sahip gıdalar tüketerek kilo kontrol altında tutulabilir.

Diyabet hastlarının kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaları gerekir. Bu nedenle glisemik indeks diyabet hastaları için önemli bir konudur. Glisemik indeksi düşük yiyecekler tüketerek, aslında kan şekeri seviyelerini de kontrol altında tutmuş olurlar. Tabii ki bu tek başına yeterli olmayacaktır. Diyabet hastalarının doktorlarının verdiği diyet listesine de uyması gerekir.

Bu soruya genel bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü bunun sıklığını kişilerin beslenme alışkanlıkları ve kullandıkları diyet listeleri etkilemektedir. Fakat glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini çok hızlı yükseltir ve çok hızlı düşürür. Bu nedenle sağlıklı bir bireyin de glisemik indeksi yüksek gıdaları çok fazla tüketmemesi gerekir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar çok sık tüketilirse, obezite, diyabet gibi hastalıkları da beraberinde getirir.

Glisemik indeks ve glisemik yük birbiriyle ilişkili olsa da glisemik yükle bir besinin kan şekerini yükseltme potansiyelini daha gerçekçi bir sonuçla ölçmek mümkün. Glisemik indeks besinin sadece kan şekerini ne kadar yükseltebileceğini ölçmeye yarar. Örneğin, karpuz glisemik indeksi yüksek bir yiyecektir. Lakin bir porsiyon tüketilmesi halinde, glisemik yükü fazla olmaz. Bu nedenle glisemik yük daha doğru ve kontrollü bir sonuç verebilir.

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması