Son zamanlarda market raflarında görmeye başladığımız Amaranth nedir? Nasıl kullanılır? Sağlığımıza faydaları nelerdir? Sizler için araştırdık, bir de üstüne yemeklerde nasıl kullanılır tarif yazdık… Afiyet olsun Hazırlayan : Uzman Diyetisyen Yeşim Çetin
Amarant (Amaranth)
Amarant 5-6 bin yıl öncesinden Aztek uygarlığına dayanan pseodo-tahıldır. Ana vatanı Güney amerika olan ve diğer adı ”horoz ibiği” olan amarant (Amaranthus spp.) yüksek düzeyde doymamış yağ asitleri, tokoferol, squalen ve diğer tahıllara göre daha yüksek protein içeriğiyle aynı zamanda alanin, valin, arjinin, triptofan, metionin, izolösin ve serin gibi elzem aminoasit içeriğiyle ve glutensiz olmasıyla iyi bir besin kaynağı olmakla birlikte antioksidan, diyet lifi, mineral ve vitamince zengin yapraklarıyla sağlıklı bir üründür. Amarant gluten içermediği için özellikle çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağıdır.
Magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan amarantın önemli düzeyde diyet lifi ve yağ içerdiği ancak nişasta içeriğinin buğdaya kıyasla daha düşük olduğu belirtilmektedir.
%47 linoleik, %26 oleik ve %19 palmitik yağ asitleri içeren amarant yağının yüksek seviyedeki tokotrienol ve squalen içeriğiyle kanda LDL-kolesterolü düşürebileceği belirtilmektedir.
Farelerde yapılan çalışmada amarantın HDL kolesterol de bir değişiklik oluşturmadığı ancak LDL-kolesterol de düşürücü etki göstermesi nedeniyle toplam kolesterolde azalmaya neden olduğu bildirilmektedir.
Conforti ve ark. (2005) amarantın anti diyabetik aktiviteye sahip olduğunu belirlerken, amarantın α-amilaz inhibisyonu nedeniyle nişasta sindiriminde azalmaya bağlı olarak glikoz absorbsiyonun sınırlı düzeyde kaldığını belirtmişlerdir. Ayrıca amarant taneleri ve yağı ile üç hafta süre ile beslenen diyabetik farelerin serum insülin seviyelerinde artış, kan glikoz seviyelerinde ise
azalma görüldüğü gözlemlenmiştir.
Amaranthus gangeticus’un sudaki ekstraktlarının karaciğer, meme ve kolon kanseri üzerinde anti kanser aktiviteye sahip oldukları bildirilmektedir. Amaranthus mantegazzianus’dan izole edilen proteinlerin dört farklı tümör hücresinde farklı oranlarda antiproliferatif etki gösterdiği, bu nedenle Amaranthus mantegazzianus tanelerinin anti tümör potansiyelinin olduğu ve fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak kullanılması gerektiğine işaret edilmektedir
Amarant unu ekmek, kek ve kraker yapımında kullanılabilirken amaranth tohumu haşlanarak salatalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir.
Amarantlı Krep
Malzemeler:
50 gr amarant unu
100 ml süt
1 yumurta
Tuz
Yapılışı:
Süt ve yumurtayı kaba koyup iyice çırpın. Unu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın. Son olarak yeterince tuz ekleyip iyice ısınmış yağlı tavaya hamuru dökün.
Buğday unu ile yapmış olduğunuz krepleri lezzet olarak aratmamakla beraber, aynı zamanda sağlıklı ve proteinli beslenmiş olacaksınız.
Amarant Salatası
Malzemeler:
1 çay bardağı amaranth
3 çay bardağı su
1 büyük tutam dereotu
7-8 adet çeri domates
1 adet salatalık
3-4 sap taze soğan
zeytinyağı
limon suyu
tuz
Yapılışı:
1 çay bardağı amarantı kapaklı bir tencereye alın. Üstüne 3 çay bardağı kaynar suyu ilave edip 5 dakika orta ateşte kaynatın.
Tencerenin kapağını kapatarak soğuyuncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin.
Soğuyan amarantlara tüm doğradığınız malzemeyi ilave edin.
2022-10-01T15:45:40+03:00Birçok faydası ve protein değerleriyle ilgi çeken amarant bitkisinin anavatanı Güney Amerika’dır. Daha önceleri Guatemala, Peru ve Meksika’da yetişmiştir. Günümüzde ise Çin ve Hindistan dahil birçok tropikal toprakta üretilmektedir. Bunun yanı sıra kuraklığa karşı çok dayanıklı bir tahıldır. Bu özelliği sayesinde çeşitli bölgelerde yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir.
Amarant yıkanır mı?
2022-10-01T15:45:14+03:00Çok iyi bir amino asit karışımına sahip olan amarant, özellikle tahıllar arasında düşük bir lizin ve amino asit olmasının yanı sıra protein açısından da oldukça zengindir. Pek çok farklı şekilde tüketilen bu tahıl yemekler, salatalar, köriler ve çorbalar için uygundur. Bunun dışında amarantı bir veya iki kez yıkamak yeterli olur.
Amarant tohumu zayıflatır mı?
2022-10-01T15:44:43+03:00Buğdaya göre daha az nişasta içeren amarant, tok tutar özellikte bir bitkidir. Ayrıca içeriğinde yüksek lif bulunmaktadır. Tüm bu özellikleri ile bağırsak hareketlerini artırmada yararlıdır. Zayıflama diyetlerinde tok tutması ve kilo vermeye yardımcı bir besin olarak zayıflama amacıyla verilen diyetlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Amarant Türkiye’de nerede yetişir?
2022-10-01T15:44:21+03:00Tropikal iklime uygun bir bitki olan amarant kuraklığa karşı dayanıklıdır. Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda Yozgat ilinde ekimi yapılmıştır. Gün geçtikçe faydalarının anlaşılması ile bilinirliği artan bu bitkinin ülkemizde daha yeni yetişme alanlarına sahip olacağı öngörülmektedir.
Amarant gluten var mı?
2022-10-01T15:43:57+03:00Yüksek protein değerlerine sahip amarant glüten içermez. Yağlı olan bu tohum bu özelliği sayesinde özellikle sindirim sorunları olanlar ve çölyak hastaları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanında glüten intoleransı olan kişiler diyetlerinde güvenli olarak amarant kullanabilmektedir. Haşlanmış, un, çiğ veya çay şeklinde birçok farklı şekilde tüketilmesi ile sindirim sorunları olanlar için zengin çeşitlilik sunan bir diyet kaynağıdır.
Amarant tohumu nasıl yenir?
2022-10-01T15:43:30+03:00Eşsiz bir vitamin ve mineral kaynağı olan amarant, birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Salata, yemek, çay, bakliyatlarla birlikte alınabilmektedir. Bunun yanında un haline getirilerek kek, poğaça ve ekmek gibi besin değeri yüksek hamur işleri yapılmaktadır. Ayrıca süt ile yumuşatarak kahvaltı da veya ara öğünlerde tüketilebilirsiniz. Taze yapraklarından ise zeytinyağlı yemekler veya salata yapabilirsiniz.
Amarant diğer adı nedir?
2022-10-01T15:43:07+03:00“Horozibiği” olarak da anılan amarant, milattan önce Aztekler dönemine uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Kökeninin 6700’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Yaklaşık 50 çeşidi bulunan bu bitkinin tohumları, gövdesi ve yaprakları da tüketilmektedir. Bakır, fosfor, potasyum, kalsiyum, çinko ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Hatta öyle ki kinoa’dan tohumundan sonra en yüksek protein kaynağı olmasıyla bilinmektedir.
Amaranth nasıl tüketilir?
2022-10-01T15:42:45+03:00Şifalı bitkiler grubunda olan amarant birçok farklı çeşitte tüketilebilmektedir. Tohumları pilav, dolma ve salata olarak alınabilmektedir. Bunun yanında haşlanarak da yenilebilir ve böylelikle faydalarından istifade edilebilmektedir. Ayrıca çekilerek un haline getirilebilirken hamur işlerinde de kullanılabilirsiniz. Amarant isteğe göre çay olarak da tüketilirken yağından da aromaterapi de faydalanılabilmektedir.
Amarant nedir? Ne işe yarar?
2022-10-01T15:42:19+03:00İçeriğinde yüksek lif ve faydalı yağlar barındıran amarant, şifalı bir bitki türüdür. Mineral ve vitaminler açısından zengin olan bu bitki türü, diğer tahıllardan olmayan besinlerin alınmasını sağlar. Yüksek protein ve lif içeriği sayesinde tok kalmayı sağlar. Dolayısıyla kilo vermek isteyenlere olduğu gibi şeker ve çölyak hastalıklarından mustarip olanlara da olumlu katkılar sunar.
Amarant tohumu nedir? Ne işe yarar?
2022-10-01T15:47:07+03:00İçeriğinde yoğun lif bulunan amarant kökeni milattan önce 6700 yıllına kadar dayanır. Kinoadan sonra en yüksek protein değerine sahiptir. İçerisinde; bakır, fosfor, potasyum, kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi elementler bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde kilo vermeye, bağırsak hareketlerini arttırmaya ve tok tutmaya yardım olur. Aynı zamanda şeker hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir.
Amarant tohumu nasıl patlatılır?
2022-10-01T15:46:44+03:00Protein ve faydalı yağlar içeren amarant tohumu, derin bir tencere iyice ısıtıldıktan sonra içerisine bir yemek kaşığı eklenmektedir. Mineral ve vitamin açısından zengin olan tohumlar tamamen patlayana kadar tencere hafif bir şekilde sallanır. Bunun yanı sıra 5 saniye kadar kısa süre içerisinde patladığı için yakmamaya özen gösterilmelidir.
Amaranth pilavı nasıl yapılır?
2022-10-01T15:46:19+03:00Birçok çeşidi bulunan amaranth, bir miktar sıvı yağ ile tencereye konur. Tohumların üzerine iki parmak geçecek kadar su eklenmektedir. Bu şekilde pilavın suyu çekene kadar orta ateşte pişirilmektedir. Bu sırada küp doğranan soğan ve biberler, bir tava içerisindeki sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine salça ilave edilir. Kavurma işlemi tamamlanınca bu karışımı pilav tenceresine ilave edin. Sarımsaklı yoğurt ya da tereyağlı pulbiber ile servis edebilirsiniz.
Bir cevap yazın