+90 216 545 45 55

Panik Atak Neden Olur? Nasıl Geçer?
  1. Home
  2. Genel
  3. Panik Atak Neden Olur? Nasıl Geçer?
Panik Atak Neden Olur? Nasıl Geçer?

Panik Atak Neden Olur? Nasıl Geçer?

Pek çok insan kendisinde ya da çevresinde panik atak durumuna rastlamıştır. Stres ve korkuya neden olan durumun ortadan kalkması ile kaybolan panik atak nöbetleri bazı insanlarda kalıcı bir hal alır. Şiddetli korku ve stresin etkisiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık bir süre sonra yaşam kalitesini düşürür. Hatta kişilerin depresyon ve intihar gibi farklı olaylara sürüklenmesine neden olur.

Siz de ani ve yoğun bir kaygı hissi yaşıyorsanız bu rahatsızlığa yakalanmış olabilirsiniz. Ama öncesinde bu hastalığın ne olduğunu bilmek gerekir.

Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

İnsanlar gündelik hayatlarında stresli durumlara maruz kalarak korku tepkisi verir. Bu oldukça insani bir durumdur ve doğal karşılanır. Ancak panik atak rahatsızlığı olan kişiler yaşadıkları stresli ve korku dolu olan duruma karşı yoğun bir tepki oluşturur. Kişilerin oluşturduğu bu tepkilerin büyük bir kısmı fizikseldir. Bazı kişiler normalde büyük bir tepkiye neden olmayacak kadar küçük kabul edilen durumlara dahi büyük fiziksel tepkiler verir. Bu duruma ise panik atak nöbeti denir.

Panik bozukluklar tek başına ortaya çıkabildiği gibi farklı rahatsızlıklarla kombine bir şekilde de ortaya çıkar. Duygu durum bozuklukları, anksiyete, madde kullanımına bağlı bozukluklar, travma ve stres bozuklukları, psikotik bozukluklar ve fobiler panik bozukluklarla görülen bazı rahatsızlıklardır.

Atak geçiren biri bu duruma aniden yakalanır. Daha önceden herhangi bir belirti vermeyen atak durumu sırasında kişilerde şu belirtiler oluşur:

  • Nefes alıp vermede güçlük
  • Mide bulantısı
  • Terleme
  • Titreme
  • Endişelenme
  • Mantıksız düşünceler içerisine girme
  • Kaslarda gerilme
  • Ağızda kuruluk
  • Çok güçlü korku hissetme
  • Hızlı kalp atışı
  • Göğüs ağrısı
  • El ve ayak parmaklarında karıncalanma ve uyuşma
  • Baygınlık
  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Sersemlik
  • Boğuluyormuş hissine kapılma
  • Zihnen çevreden ve olaylardan kopma hissi
  • Ayakta duramayacak kadar yorgunluk hissetme

Ayrıca atak geçiren bir kişi kendisini ölecekmiş gibi hisseder. Kontrolünü kaybederek can çekişen bir insan görüntüsüne bürünür. Bayılacak kadar kendinden geçebilen kişiler kalp krizi geçirdiğini zanneder.

Panik atak krizleri en az 5 en fazla 20 dakika kadar sürer. Bu zaman diliminde bazı kişiler hafif belirtiler gösterirken bazıları ise daha yoğun belirtiler gösterebilir.

Panik Atak Neden Olur?

Panik Atak Neden Olur?

 

Genel olarak panik atağın hangi durumdan kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak uzmanlar beyin ve sinir sisteminde oluşan sorunlar nedeniyle ataklar yaşandığını dile getirirler. Stres ve korku anında beynin duyguları işleyen kısmında yaşanan bozuklukların panik atağa neden olabileceği görüşü yaygındır. Bu nedenin dışında paniğe neden olan farklı faktörlerde vardır.

Ruhsal Sorunları

Panik atağın ortaya çıkmasında diğer ruhsal sorunları olan kişiler risk grubunda yer alır. Yani anksiyete, depresyon, duygu durum bozukluğu gibi sorunları olan kişiler bu tür ataklara daha meyillidir. Ayrıca ruhsal sorunlar atakların nedenleri arasında sayılır.

Genetik Faktörler

Ailede daha önce panik atak öyküsü görülmüşse kişilerde de genetik yatkınlığa bağlı olarak panik durumu ortaya çıkar. Özellikle birinci derece akraba kabul edilen anne, baba, kardeş ve çocuklarda bu rahatsızlığın var olması kişilerde görülme olasılığını %40’lara kadar yükseltir.

Travmatik Deneyimler

Çocukluk döneminde maruz kalınan aşırı stres ve korku nedeniyle ilerleyen zamanlarda travmaya bağlı panik atağın görülme ihtimali fazladır. Ayrıca çocukluk dönemi hatıralarını anımsamak dahi atakların yaşanmasına neden olur.

Kişilik Özellikleri

Utangaç, içe dönük, korkak ve toplum içerisinde çekingen davranışlar sergileyen kişilerde panik atağın görülme olasılığı diğer kişilere göre daha yüksektir. Bu özelliklere sahip kişiler kalabalıkların içerisinde tek başına kaldıklarında atak geçirir.

Sosyo Ekonomik Durum ve Aile

Aile tutumları ve sosyo ekonomik durumlara bağlı olarak panik ataklar kaçınılmaz olur. Maddi durumu yeterli olmayan, kendisi ile yeterince ilgilenilmeyen ve ailede ruhsal rahatsızlıkları olan bireylerle büyüyen çocuklarda ataklar oluşur. Ayrıca aşırı koruyucu ve mükemmeliyetçi aile tutumlarına bağlı olarak da atak meydana gelir.

Hormonal Değişimler

Gebelik döneminde ya da ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişimlere bağlı olarak kişilerde panik atak oluşur. Kadınlarda daha sık rastlanan bu durum hormonların yeniden düzelmesi ile geçer.

Tıbbi Müdahaleler

Doğum, düşük yapma, rahim aldırma ameliyatı gibi tıbbi müdahaleler sonrasından kadınlarda panik atağın görülme ihtimali artar. Endokrin bozukluklar, tiroid hastalıkları, belirli ilaçların kullanılması gibi durumlarda da panik durumu ortaya çıkar. Bu ataklar geçici olabileceği gibi kalıcı da olur.

Fobiler

Panik atağın temelinde yoğun korkular yatar. Bu korku durumlarının başında ise fobiler gelir. İğne fobisi, hayvan fobisi gibi çeşitli korkuları olan kişiler aynı durumla karşı karşıya kaldıklarında atak geçirme olasılığı artar.

Çeşitli nedenleri olan bu atağın hayatı etkilememesi için nasıl geçtiğini öğrenelim.

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atağın tedavisinde ilaçlar ve piskoterapi yöntemleri etkilidir. Bazen sadece ilaç kullanımı yeterli olduğu gibi bazen de psikoterapi yeterli olur. Ancak ileri seviyedeki panik sorunlar için hem ilaç hem de psikoterapi ile tedavi yürütülmesi gerekir. Rahatsızlığın sıklığına ve şiddetine bağlı olarak tedavide kullanılan yöntemlerin sıklığı ve süresi de değişkenlik gösterir.

Psikoterapi Yöntemleri

Konuşma terapisi olarak da bilinen bu tedavide kişiler korkularını ve sıkıntılarını anlatarak soruna çare ararlar. Psikoterapi yöntemi iki kısımdır:

  • Bilişsel Davranışçı Psikoterapi: Bir uzman eşliğinde yapılan görüşmelerdir. Burada kişiler strese ve korkuya neden olan durumları uzman ile tartışarak hangi sorunların tetikleyici olduğunu incelerler. Sonuç olarak kişi korkularına ve stres durumuna karşı vereceği tepkiyi değiştirmeye başladığında iyileşme sağlanmış olur.
  • Maruz Bırakma Yöntemi: Psikolojik olarak kişinin kendisini panik atağa sürükleyen durumu hayal etmesi ile başlayan süreçtir. Bu süreçte kişi kendisini paniğe sürükleyen durumla baş başa bırakır. Bir nevi korkularının üzerine giden kişi hayal dünyasının ötesine giderek yaşadığı panik durumunu bizzat yaşar ve korkunun üstesinden gelir.

İlaç Tedavisi

Panik atağın tedavisinde antidepresanlar ve anksiyete ilaçları kullanılır. Bu tür ilaçlar doktor tarafından belirlenen dozlarda alınmalıdır. Anksiyete ilaçlarının bağımlılık yapma olasılığı olduğundan dolayı her panik bozuklukta reçete edilmezler.

Tedavi yöntemleri bu şekilde olan bu rahatsızlığa karşı daha duyarlı olmak ise hastalığa sahip kişilere yardımcı olur.

Panik Atak Geçiren Birine Ne Yapılır?

Tanıdığınız ya da tanımadığınız birinin panik atak geçirdiğini anladığınızda:

  • Onun yanında kalın ve tek başına kalmamasına özen gösterin.
  • Atak esnasında neye ihtiyacı olduğunu sorun. Nefes almak ya da gevşemek istiyorsa temiz havaya çıkarın ve dinleneceği bir yere oturtun.
  • Uzun ve nasihat dolu cümleler yerine kısa cümleler kurun. Sakin olmaya çalışın.
  • Atak sırasında kişiyi şimdiki zamana odaklamaya çalışın.
  • Atak geçiren kişiye nefes alıp verme etkinlikleri uygulayın. Bu uygulamayı yavaş yavaş yapın.
  • Kişiye güvende olduğunu ve herhangi bir saldırı durumu olmadığını nazikçe anlatın.

Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Panik atak sırasında kişiler yoğun bir göğüs ağrısı hissederler. Bu ağrı psikolojik kökenli olabileceği gibi fizyolojik bir durum da olur. Bu nedenle panik bozukluk yaşadığını düşünen kişilerin öncelikle kardiyoloji bölümüne gitmesi gerekir. Kardiyoloji bölümü kişilerde fizyolojik olarak herhangi bir sorun olup olmadığını araştırır. Eğer sorun fizyolojik temelli değilse kişinin bir psikiyatri bölümüne başvurması gerekir. Psikiyatrik değerlendirmelerin yapılmasının ardından kişilere tanı yapılarak ve gerekli görülen tedavilere başlanacaktır.

Aniden ortaya çıkışı ile hayat kalitesini düşüren, kişiye zor anlar yaşatan panik atak rahatsızlığına dair bilinçlenmek onunla mücadele etmenin en önemli yoludur.

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması